Bohdan HOLOMÍČEK

Osobností české fotografie 2018 – za dlouhodobý přínos fotografii byl odbornou porotou jmenován Bohdan Holomíček. Byl nominován Josefem Mouchou.

„Na titul Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos fotografii nominuji Bohdana Holomíčka, neboť vytrvalým osobním nasazením zásadním způsobem přispívá kvalitě, rozvoji i propagaci české tvůrčí fotografie u nás a v zahraničí. Vedle nespočtu výstav a dvou monografií je autorem svazku Album Václav (rovněž z nakladatelství TORST). Havlovské pásmo fotografoval sedmatřicet let, načež je dokázal veřejnosti předat coby památník velkorysé neokázalosti. Oficiálním dokumentaristou prezidentské kanceláře se nikdy nestal: raději se pohybuje světem nezávisle a svými snímky to s chutí dává najevo. Bohdan Holomíček, umělec života: průběžná akce, výstupy na počkání!”

doc. Mgr. Josef Moucha

O udělení titulu rozhodla jedenáctičlenná odborná porota pod předsednictvím Libuše Jarcovjákové, ve složení Jaroslav Fišer, Hana Hamplová, Jiří Hanke, Rudolf Jung, Dana Kyndrová, Pavel Mára, Josef Moucha, Jaroslav Prokop, Štěpánka Stein a Miroslav Vojtěchovský.