Asociace profesionálních fotografů České republiky

Asociace profesionálních fotografů české republiky (dříve AF ČR) byla založena 22. ledna 1990 jako sdružení profesionálních a tvůrčích fotografů. Je přímým pokračovatelem fotografické sekce bývalého Fondu výtvarných umění a Svazu výtvarných umělců. Posláním APF ČR je vytváření společenských a materiálních podmínek pro svobodnou a nezávislou uměleckou tvorbu v zájmu jejího uměleckého přínosu a technické úrovně. V současné době má přes 100 stálých a 11 čestných čle­nů.

Asociace profesionálních fotografů České republiky je členem Federace evropských profesionálních fotografů (FEP), je přdruženým členem Asociace profesionálních fotografů USA a má členství i ve Světové radě profesionálních fotografů (WCPP). APF se podílí na řadě aktivit těchto mezinárodních organizací, jako jsou kongresy FEP profesionálních fotografů, výstavy či soutěže (Photographer of the Year, World Photographic Cup, FEP Emerging Talent Award aj.), kde členové APF získali již řadu ocenění.

Již 15 let uděluje APF prestižní cenu „Osobnost české fotografie“, která je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu kalendářního roku zásadním způsobem přispěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí. Uděluje také cenu „Osobnost české fotografie – za dlouhodobý přínos fotografii“, jež je určena osobnosti, která dlouhodobě, zásadním způsobem přispěla ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí. V posledních letech byla cena rozšířena o kategorii publikace roku a kalendář roku a od roku 2019 bude zcela nově udílena Cena pro mladé fotografy do 30 let.

Vedle pravidelných členských výstav, volně spjaté s klasickými fotografickými žánry jako je Akt, Krajina, Zátiší, Portrét, organizuje také kurátorsky vedené výstavy na společné téma jako Praha, Detail, Reklama 90–99, Individuality, Výběr, Decuria, Tělo jako znak apod., ke kterým vydává soubory pohlednic, katalogy, knihy. Spoluorganizuje i výstavy předních členů APF či výstavy k jubileu významných osobností české fotografie (např. Jan Lukas, Leoš Nebor, Zdeněk Tmej, Karel Hájek) i výstavy zahraničních autorů.

Jednou z relativně čerstvých aktivit APF, je vydávání Almanachů tj. souboru uměleckých signovaných tisků v limitované sérii, které jsou určeny pro muzea, galerie, sběratele, firmy či milovníky kvalitní tvůrčí fotografie.

Asociace fotografů je profesním sdružením, ale i společenstvím osobností, pro které je fotografie posláním.

Korespondenční adresa:
Karlova 164/28