á Dita PEPE | Osobnosti české fotografie | APF - Asociace profesionálních fotografů
Dita PEPE

Nositelka titulu Osobnost české fotografie 2012 Dita Pepe byla navržena Jiřím Hankem, Václavem Podestátem, Janem Pohribným a Petrem Vilgusem především za knihu Autoportréty vydanou nakladatelstvím KANT s textem Vladimíra Birguse, ve které autorka shrnula tvorbu v této oblasti,které se systematicky věnuje již od roku 1999. Vytvořila od té doby dosud zcela nezaměnitelné autoportréty v sériích Autoportréty se ženami, Autoportréty s muži a Autoportréty s rodinami. Autoportréty nejsou jen pouhým převtělováním se do někoho jiného, získávat jinou, novou identitu, ale mnohé vyprávějí i o době, ve které vznikaly. Své práce vystavovala na desítkách výstav u nás i v zahraničí, obdržela mnohá ocenění a touto knihou předkládá v rozsáhlé a přehledné pobobě výsledek své dlouholeté práce zdůvodňuje nominaci Jiří Hanke.

Za výraznou monografii jejích proslulých autoportrétů, jejichž prostřednictvím charakterizuje nejen různé sociální a kulturní typy české společnosti. Kniha je rovněž nepřehlédnutelným příspěvkem k autorské sebereflexi a propojení principu autor-model v jedné osobě..; zdůvodňuje nominaci Jan Pohribný.

Členové Odborné poroty 2012: Marian Beneš, Vladimír Birgus, Jiří Hanke, Rudolf Jung, Lubomir Kotek, Zdeněk Lhoták, Ivana Matějková, Jan Pohribný, Jaroslav Prokop, Roman Sejkot a Miroslav Vojtěchovský.

Dita PEPE