á Markéta LUSKAČOVÁ | Osobnosti české fotografie | APF - Asociace profesionálních fotografů
Markéta LUSKAČOVÁ

Nositelkou titulu Osobnost české fotografie 2017 – za dlouhodobý přínos fotografii je Markéta Luskačová

Byla nominována Jolanou Havelkovou, Zdeňkem Lhotákem a Janem Pohribným.

“Na osobnost české fotografie – za dlouhodobý přínos fotografii nominuji Markétu Luskačovou za celoživotní pracovní nasazení v oboru dokumentární fotografie, reflektující především spiritualitu a oslavující lidskost v té nejčistší formě. Její fotografie jsou součástí českého kulturního dědictví. Prestiž české fotografie posiluje také svojí pedagogickou aktivitou při organizování mezinárodních workshopů fotografie. Od sedmdesátých let fotografovala v Anglii a Irsku, v letech 1975–2006 dokumentovala pouliční trhy v Londýně v cyklu Spital?elds. Švýcarský fotograf René Burri ji nominoval na členství v agentuře Magnum Photos. Od roku 1998 vytváří fotografický cyklus z českých masopustů. Během práce na tomto cyklu začala porvé fotografovat barevně, první barevné snímky zveřejnila po roce 2009.”

MgA. Zdeněk Lhoták, QEP

“Markéta Luskačová – jedna z nejvýraznějších dokumentaristek obyčejných lidských osudů, slavností a rituálů. Patří, vedle Josefa Koudelky a dalších ke generaci, jejíž zkušenosti a dílo mají internacionální rozměr. Je svými fotografiemi zastoupena ve více než dvou desítkách významných institucí po celém světě.”

MgA. Jan Pohribný, QEP

Jedenáctičlená odborná porota pod předsednictvím Mariana Beneše, ve složení: Karel Cudlín, Josef Husák, Zbyněk Illek, Mária Kudasová, Dana Kyndrová, Miroslav Machotka, Pavel Mára, Rudolf Stahlich, Štěpánka Stein a Miroslav Vojtěchovský.

Markéta LUSKAČOVÁMarkéta LUSKAČOVÁMarkéta LUSKAČOVÁMarkéta LUSKAČOVÁMarkéta LUSKAČOVÁMarkéta LUSKAČOVÁ