á Jan William DRNEK | Členové | APF - Asociace profesionálních fotografů

Jan William DRNEK

Jan William DRNEKJan William DRNEKJan William DRNEKJan William DRNEKJan William DRNEK

Jan William Drnek, 1960

Odborník na kybernetiku, matematické modely a řídící systémy. Podnikatel a zakladatel úspěšné firmy v oblasti signmakingu HSW Signall. Fotograf, zabývající se především náročnými technikami HDR a panoramatickou velkoformátovou fotografií s vysokým rozlišením. Zvládá perfektně všechny fáze výroby fotografie – od teorie lidské percepce, snímání, digitální postprodukce, přes tisk až po adjustaci. Spolupracoval s vývojovými odděleními předních světových výrobců hardwaru a softwaru. Nejužší spolupráce byla s vývojovým oddělením HP v Barceloně při vývoji špičkové velkoformátové tiskárny fotografií. Je předním světovým odborníkem na správu barev a tiskových technologií. Je členem skupiny Coloratti, skupiny renomovaných světových fotografů a odborníků na správu barev (tzv. colorguru). Přednáší na fakultě Umění a designu britské univerzity Prague College.

Svoje fotografie prezentoval na mnoha výstavách prostřednictvím sérií velkoformátových obrazů Například výstavy WILDa AFRICA, WILDa AMERICA, WILDa INDIA. V létě 2010 vystavoval sérii velkoformátových fotografií s názvem Talking Glass v New Yorku v rámci stejnojmenného projektu s architektem Bořkem Šípkem, se kterým dlouhá léta spolupracoval a realizoval pro něj přesné kopie jeho grafických návrhů. Za grafické a fotografické zpracování kalendáře Pangeotours 2012 získal Kalendář roku 2012. Fotografoval interiéry hradu Karlštejn, včetně kaple sv. Kříže, zámku v Českém Krumlově a speciální technikou Pražský Orloj. Fotografie jsou součástí knižních publikací, které vyšly ve třech jazykových mutacích. V prosinci 2017 inicioval a realizoval J.W.Drnek ve spolupráci s Národní Galerií hlavního města Prahy a s nakladatelstvím Albatros rozsáhlý a technicky velmi náročný projekt. Pořídil přesnou fotokopii Slovanské epopeje, dvaceti obřích pláten malíře Alfonse Muchy. Velkoformátové fotografie s vysokým rozlišením, poslouží jednak restaurátorům v galerii a také jako precizní digitální záloha. V současné době připravuje ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros výpravnou knihu, která přiblíží světové veřejnosti toto ojedinělé malířské dílo.

Napište fotografovi