á MgA. Vasil STANKO | Členové | APF - Asociace profesionálních fotografů

MgA. Vasil STANKO

MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO MgA. Vasil STANKO

Narozen: 17.03. 1962 Myjava /Slovenská republika/

Studium: 1977 – 1981 Střední umělecko-průmyslová škola Bratislava /Slovenská republika/,od­d.užité fotografie. 1981 – 1987 Akademie múzických umění FAMU Praha, katedra fotografie /prof. Ján Šmok/.

Praxe: Od roku 1987 Fotograf ve svobodném povolání.
2011 – 2012 Externí pedagog na katedře fotografie FAMU Praha.
Od roku 2012 externí pdagog na soukromé Vyšší škole odborní,umělecké Michael.

Je členem Fotofora Praha / dříve PHP /, Asociace profesionálních fotografů a Svazu českých fotografů. Dlouhodobá spolupráce v rámci užité fotografie: Galerie Benedikta Rejta Louny,Studio Barrandov, Správa Pražského hradu.

Tvůrčí činnost – v oblasti volné fotografie realizoval tyto cykly: „ akt dvojice „1985 „ Pocty osobnostem a významním událostem“ 1989 „ Jak zacházet s domorodci " 1990, „ Siluety a kontury " 1991 „ Hlava XXII " 1992 „ Polovina dnu polovina von " 1993 „ Siluety a kontury 2 " 1993 – 1994 „ Příběhy a pořekadlá " 1995 „ Nohy a nohý a příběhy " 1996 „ Půda " 1996–1997 „ Divadlo v zrcadlech " 1997 „ Milenci roku 2 " 1998 „ Člověk a rekvizita " 2001– 2003 „ Půda 2 " 2007 „ Rodinný projekt " 2012– 2013

Samostatné výstavy: Doposud uspořádal 30 samostatných výstav doma i v zahraničí.

Skupinové výstavy: Zůčastnil se více jak 170 ti skupinových výstav a projektů./ Praha,Cheb, Bratislava, Legnica,Biala, Budapešť, Varšava, Vídeň, Nancy,Toulouse, Kraichtal, Maintz, Metz, Barcelona, Řím, Berlín, Frankfurt, Mnichov, Amsterdam, Apeldoorn, Enschede, Chroningen, Stockholm, Helsinky, Syracuze, Londýn, Toronto,Chicago, Houston, Denewer…/

Publikace: Štefančíková, A. – Vasil Stanko / Jak zacházet s domorodci / nakl. Kvadrata Praha 1991 Menkman, L. – Fabulous ! V.Stanko, M. Švolík, R.Prekop, nakl.Voetnoot / VRM Antwerpen 2002 Macek, V. – Vasil Stanko nakl.D. Freidlaenderová, S. Friedlaender / Praha 2002 Pražský hrad / reprezentační prostory , Prekop / Stanko nakl. Spr. Pražského hradu, 2001 Barrandov Studios / Location guide 2006, Prekop / Stanko vyd.: Barrandov studios Vasil Stanko, Příběhy pozpátku,nakl.Print Design – Production 2008 / Praha

Autor a spoluautor ve spolupráci s Gemaart a Galerie Pecka 1995 / 2005 Realizace autorských publikací výtvarných umělců, : Theodor Pištěk, Alena Kučerová,Jiří Sopko, Jiří Kolář, Jan Švankmajer, Jiří Trnka, Mikoláš Galanda, Jaroslava Bičovská a jiné ve spolupráci s galerií Benedikta Rejta Louny.

Ocenění :

Napište fotografovi